İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Araçlarda Lastik Basıncı Ne Kadar Olmalıdır?

Araçlar konusunda en sık sorulan sorulardan bir tanesi de aracın lastik basıncı kaç olmalıdır? Sorusudur. Özellikle de sıfır araç sahibi olan kişiler bu farkındalığı anlayabilmek için araç kullanım kılavuzlarına bakabilirler ancak ikinci el sahibi olan kişiler için böyle bir olasılık olmadığından ne kadar olması gerektiğini bilmezler. Bu konuda size kısa bir püf nokta vererek başlamak istiyorum. Eğer ki aracınızın kitapçığı yok ise o zaman depo kapağının iç kısmında ya da şoför kapısının arasında bu bilgi mevcuttur en doğru bilgiyi buradan kontrol ederek bulabilirsiniz.

Ülkemizde benzin istasyonları ya da lastiklerde basın değeri PSİ olarak ölçülür. Ancak bazı araçlarda bu değer bar olarak belirtilmiştir. Kısacası bir benzinlikte lastiğe hava basma ihtiyacı duyarsanız barın PSİ’ ye çevrilmiş olması gerekir.

1 Bar Kaç PSİ Eder?

Bu belki teknik bir soru olacaktır ancak bunun yanıtını da 1 bar 14,50 PSİ olarak belirtebiliriz. Yani buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz. Aracınızın kapı ya da benzin kapağı içerisinde 2,2 bar şeklinde bir yazı yer alıyorsa bunu PSİ değerine çevirerek çarpmanız gerekiyor. Bu da bizim ülke şartlarımızda sıklıkla kullandığımız otomobillerde karşılığı 32 PSİ’ ye denk gelmektedir. Bu değer her lastik için aynı şekilde olmak durumundadır. Eğer ki lastik değerlerinin herhangi bir tanesinde farklı bir basınç varsa o zaman aracın performansı etkileneceği gibi sürüş konforunuzun da bozulmasına neden olacaktır.

Düşük Basıncın Zararları

Otomobillerde lastikler en önemli konuların başında gelir. Özellikle düşük hava basıncına sahip olduklarında ise otomobilin dengesi bozulacaktır. Ancak bu aynı zamanda önemli bir konu olan yakıt tasarrufunu da doğrudan etkileyeceğinden cebinize de zarar verecektir. Aracınız için önerilmiş olan basıncın altında olması demek lastiğin patlama riskinin ve sizin yoldan çıkmanızı ve kazaya neden olmanıza sebebiyet verecektir.

Ayda Bir Kontrol

Aracın tüm aksamlarının yanı sıra lastiklerin kontrolünün de en az ayda bir defa yapılması bir zorunluluktur. Kontrol yaparken gün içerisi tercih edilebilir ve araç yol yapmadan bakmak uygun olandır. Bunun nedeni ise bir aracın lastiğinin soğuması ortalama olarak 4 saat kadar sürer. Buradan çıkaracağımız sonuç ise ısınan bir lastik doğru basınç vermeyebilir. 


Etiketler: Araçların Lastik Basınçları