İletişim:

0850 360 55 34
[email protected]

Ankara Merkez Ofis:
BOSB 55.Cadde No:4 Malıköy / Sincan

Engelli Raporuyla Nasıl Araba Alınır?

Engelli bir bireyin raporuyla araç alması öyle sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir bunun için izlenmesi gereken bir takım yol vardır. Özellikle de üç şartı mutlaka yerine getiriyor olmalısınız.

          1-Alacağınız aracın en çok 1,6 motor hacmine sahip olması gerekir. Daha büyük hacimli araçları alamazsınız.
          2-Aracı aldınız ise beş yıl içerisinde başka bir araçta ÖTV indiriminden yararlanamazsınız.
          3-Aracınızın mutlaka sıfır olması gerekir. Yani engelli 2.el aracınızda ÖTV indirimi kullanamazsınız.

Yapılan düzenlemeler sonrasında engellilerin hayat standartlarının daha da yükseltilmesi adına ve onların akrabalarının da bu sırada rahat bir nefes alması için sıfır araçlarda ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Burada hak sahibi olabilmeniz için % 90 ağır engelli raporuna sahip olmanız gerekir.

 %90 Engelli Raporuyla Nasıl Araç Alınır?

ÖTV kanununda bu durum netlik kazandırılmıştır. Alınacak olan araç soyadı tutan en fazla 3.derece akrabaşara ya da özel tutulmuş şoförlerce kullanılabilir. Kullanacak olan kişilerin ise mutlaka noterden onayı alınmış olması gerekir. Engelli kişi eğer ki aracı kullanmaya yetisi varsa o zaman özel bir engelli ehliyeti ile kendiside kullanabilmektedir.

Engelli Araç Alınımdaki Avantajlar ve Dezavantajlar

Engellilerin araç alımı sonrasında aynı zamanda bir çok hakkıda beraberinde gelmektedir. Örneğin belediyelere ait olan alanlara plakalarında engelli işareti var ise ücretsiz park edebilirler. Bunun yanı sıra AVM’ler de de kendilerine özel olarak ayrılmış olan yerlere araçlarını çekebilirler. Trafiğe aykırı bir yerde araçları eğer ki trafik akışını engellemiyorsa burada da çekilemiyorlar.

Aracı ise belirtilen kişilerin dışında kullanılması durumunda ise ağır cezası var. Bir de hasta kişi vefat etmiş ise o zaman sıkıntılar yaşanıyor. Büyün mirasçıların onayı isteniyor.


Etiketler: Engelli Raporuyla Nasıl Araba Alınır